Bye Bye Beijerland!

12-1-2023

Binnenkort nemen Mark en Petra afscheid van het fijne huis in Oud-Beijerland, waar ze meer dan een kwart eeuw gelukkig gewoond hebben. Wat zijn hun mooiste herinneringen aan de Strienemonde 9?

 

'Wat er zo leuk is aan wonen aan de Strienemonde in Oud-Beijerland? Heb je even?'
Petra, in het dagelijks leven coach, kijkt me met een kordate oogopslag aan. We zitten aan tafel bij de Meiden van de Keuken, in ’t Hof van Oud-Beijerland, op de West-Voorstraat. Een walhalla voor liefhebbers van zoete lekkernijen en een nieuwe deli hotspot in Oud-Beijerland. Terwijl de verleidelijke geuren van de versgebakken muffins en hartige lekkernijen ons omringen, praten we over de mooie herinneringen die ze heeft aan het wonen aan de Strienemonde 9.

Haar verhaal begint zo’n 25 jaar geleden. Mark en Petra, beiden verknocht aan de stad Rotterdam, zoeken een huis aan de noordkant van de Brienenoord. Dat valt vies tegen. Leuke woningen zijn er nauwelijks en als ze wel aantrekkelijk zijn, hangt er een fors prijskaartje aan. Als Mark op een dag zijn woonsores bespreekt met een collega bij de koffieautomaat, grapt deze: waarom komen jullie niet gezellig bij ons in Oud-Beijerland wonen?

Dorpse charme, stadse allure
Ze stappen in de auto en doen een sightseeiing in de groene Hoeksche Waard. Naarmate ze meer kilometers maken, worden ze steeds enthousiaster. Wat is het leuk hier. En wat is Oud-Beijerland een leuke plek! Ze zijn gecharmeerd van het Oude Raadhuis, de mooie panden die statig langs de Vliet staan te pronken, de winkeltjes langs het water en de sfeervolle haven. Het dorp Oud-Beijerland straalt stadse allure uit.

Hoeksche Waard: meer huis voor je geld
Met hun neuzen tegen de etalages van de makelaars gedrukt, bekijken ze het beschikbare aanbod in Oud-Beijerland. De prijzen liggen lager dan in Rotterdam, de huizen en tuinen zijn groter dan in de stad. Enthousiast beginnen ze aan de terugreis naar het Rotterdamse. Die blijkt veel korter dan ze verwachten. Binnen 20 minuten rijden ze weer in de verkeersdrukte op Zuid. Thuis gaat de kurk van de fles en wordt er geklonken op een nieuwe toekomst.

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek
Een paar dagen later begint de spanning. Ze zijn in onderhandeling over het huis aan de Strienemonde 9, aan de rand van Oud-Beijerland. Het heeft verrassend veel ruimte voor een tussenwoning, een heerlijke tuin en een carport, zodat de auto op eigen terrein kan staan. Dat betekent nooit meer een blokje omrijden voor een parkeerplek! Wat een verademing.

Het huis heeft verrassend veel ruimte voor een tussenwoning, een heerlijke tuin en een carport, zodat de auto op eigen terrein kan staan.

Wat een fijne ligging
Hun bod wordt geaccepteerd en ze worden de nieuwe bewoners van Strienemonde 9. Wat een fijne ligging! De basisschool voor toekomstig kroost is om de hoek. Achter het huis stroomt de rivier Het Spui, een heerlijke plek om met de hond te wandelen. Vanaf de carport draai je zo de weg op, die je richting de A29 naar Rotterdam en Dordrecht brengt. Een grote pré van dit huis. Want ja, ze zijn allebei verknocht aan de stad. Ze werken er, ze sporten er. De hele familie woont er.

Thuiskomen in rust en ruimte
De afwisseling tussen stad en dorp blijkt ideaal. Overdag in een uitdagende, wereldse omgeving werken en sporten. Thuiskomen in de rust en ruimte van de Hoeksche Waard waar je zonder oordoppen in met het raam op een kier kunt slapen. No way dat ze daar iets aan willen veranderen. Totdat ze de behoefte krijgen om meer mensen te leren kennen. Ze willen inburgeren in het ‘Beijerlandse’. Als de eerste zoon wordt geboren, verschuift het werkterrein steeds meer richting Oud-Beijerland en omgeving. En dat bevalt prima.

Oud-Beijerland heeft een mooie kern, waar je alles kan vinden. Rust en vertier. Je maakt een praatje als je brood bij de bakker haalt. En ook met mensen als je ze op ’t dorp tegenkomt.

Het huis dat met je meegroeit
Het huis aan de Strienemonde 9 groeit door de jaren heen met Petra en Mark mee. Petra: ‘De woning is net als een kameleon, die meeverandert naarmate je in een andere levensfase komt en behoefte hebt aan een andere indeling. Alles is hier mogelijk.’

De woning is ook verrassend ruim. Dat verwacht je niet voor een tussenwoning. Petra: ‘Met kerst zitten we hier met z’n twaalven rondom de tafel en staan er meerdere gasten tegelijk in de keuken te kokkerelen of gerechten voor te bereiden. Door het grote raam in het schuine dak, heb je heerlijk veel daglicht in de keuken, die van alle gemakken is voorzien. We hebben ook een grote tafel in de tuin. Dat nodigt uit bourgondisch te leven en mooie herinneringen te maken met elkaar.’

Wat is er zo fijn aan wonen in Oud-Beijerland?
Petra: ‘Je zit onder de vleugels van Rotterdam. Voor elke leeftijdsfase is het interessant. Je hoeft Oud-Beijerland niet uit om gezellig uit te gaan. Onze kinderen zijn rond de 20, maar vinden het nog steeds leuk om hier uit te gaan. Ze zaten hier op de basisschool en volgden ook middelbaar onderwijs in Oud-Beijerland. Dat maakt dat ze veel mensen kennen van vroeger. Met Oud en Nieuw uitgaan in de feesttent, is altijd een weerzien met vrienden en oude bekenden van school.

‚ÄčJe zit onder de vleugels van Rotterdam. Voor elke leeftijdsfase is het interessant. Je hoeft Oud-Beijerland niet uit om gezellig uit te gaan. Onze kinderen zijn rond de 20, maar vinden het nog steeds leuk om hier uit te gaan.

Onze oudste houdt van feesten in Rotterdam, maar gaat regelmatig op de bonnefooi naar Café ’t Hart en komt dan altijd wel bekenden tegen. Voordeel is dat ze fietsend of lopend naar huis kunnen, haha. Ben je wat ouder en wil je naar ’t theater? De stad in? Je bent er zo. Oud-Beijerland heeft ook een goede OV-verbinding, handig voor studerende kinderen in Rotterdam of Delft.’

Welke herinneringen koester je?
De foto’s komen op tafel. Ik zie winterse taferelen van het gezin op het ijs van De Boezem, omzoomd door knotwilgen. Het hele gezin tijdens een frisse wandeling met de hond, langs de groene oevers van De Staart, met uitzicht over Het Spui. Er zijn beelden van een burenborrel, op de straat achter de carports. Parasols, verlichting, een open buitenbar. De buren in de Strienemonde vormen een gemêleerd gezelschap. Van jonge stellen en gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd tot empty nesters en jonge opa’s en oma’s.

Afscheid van Strienemonde 9
De Strienemonde staat sinds kort op funda, de eerste bezichtigingen zijn al gepland. ‘Waarom gaan jullie hier eigenlijk weg?’ Petra vertelt over hun langgekoesterde droom om ooit naar Zeeland te verhuizen. Naar een charmant oud huis, waar alles gelijkvloers is. Zodat de oma’s op bezoek kunnen komen en een paar dagen kunnen blijven logeren. Petra: ‘Nu we allebei ons werk in het Zeeuwse hebben, hebben we de knoop doorgehakt. Maar om daar goed te beginnen, willen we eerst ons mooie leventje hier goed afsluiten’.

Wat voor nieuwe buren gun je de buurt?
Petra: 'Ik hoop dat er mensen komen wonen die ook zin hebben om te leven en te genieten. Die aanschuiven en durven te vragen als ze iets nodig hebben. We lopen de deur niet bij elkaar plat en die behoefte is er ook niet. Maar we hebben het gezellig met elkaar en er is veel saamhorigheid. Dat ga ik zeker nog missen’.

Ik gun de nieuwe buurt dat er mensen komen wonen die ook zin hebben om te leven en te genieten.

Binnengluren bij de Strienemonde 9 in Oud-Beijerland? Bekijk hier alle foto’s.

 

Ook interessant voor u


De rol van makelaar fotografie in het aantrekken van kopers

Waar kijk jij als eerste naar als je online op zoek bent naar een huis? Er bestaat een grote kans dat jij deze vraag beantwoordt met: de foto’s! En dat is niet gek natuurlijk. De rol van make

Handige stappen om je woning verkoopklaar te maken

Het verkoopklaar maken van je huis is de sleutel tot succes bij de verkoop. Ontdek hier handige stappen om potentiële kopers te imponeren!

Bij Makelaardij De Jong maken ze er echt werk van

Snel en adequate reactie van de medewerkers. Goede voorbereiding en uitleg. Perfecte opvolging en plezierige medewerkers. Professioneel en tevens goede uitleg via E-mail en/of telefoon. Moderne en